maláta tér

Maláta tér - 2015. június 16-20. (Kedd-Szombat)

Tiszai hajósok tere

 (Gilby Clarke koncert a Maláta téren TVF 2014)


 
A gyaloghíd város felöli oldalán lévő Tiszai hajósok tere a folyékony kenyér kedvelőit csábítja e néhány napos gondtalan kikapcsolódásra, ahol a sörbarátok válogathatnak majd kedvükre. Csakúgy, mint az előző évben, úgy idén is közel húsz féle cseh remek csábít a korsók és poharak emelgetésére, a könnyed világos szomjoltótól a "méregerős" fekete sörökig.
A cseh sörök mellett az eddigi legnagyobb hazai kézműves sörökínálat lesz a Maláta téren. Érkezik sör Fótról, Monyótól, Rotgurgertől, Demjántól, Jázsdózsáról, Rizmayertől, ZIP-től és a sor (vagyis a sör) még folytatódi, csak legyen elég ez az 5 nap!

Emellett a térre kitelepülő csárda is tartogat néhány meglepetés nedűt malátából. A téren felállított zenei színpadon a helyszín atmoszférájának megfelelő kiváló élőzenei produkciók szólnak. Idei évben is első sorrban a fiatalabb generációt célzó neves fesztiválzenekarok közreműködésével.

CSEH HÖRPINTŐ ZUG

Hat kisebb-nagyobb cseh sörgyár termékeivel ismerkedhetnek a fesztivállátogatók, a neves író, Bohumil Hrabal
 szellemét elnevezéseiben is megörökítő Postřiľinské különböző fajtáitól a Pardubicében főzött, ébenfekete Porterig. S miközben a téren található színpadon zajlanak a programok, ki tudna ellenállni olyan kísértésnek, amit egy "szelíd barbár" (Nězný Barbar) vagy éppen a "perňstějni gránát" (Perňstějn Granát) elnevezésű, aranylóan habzó nedű jelenthet. 

Pivovar Postřiµinské (Nymburk)
     11° Zlatovar: Közepestől mélyig erjesztett 11°-os világos sör, 4,7%-os alkoholtartalommal, telt ízzel.
     11° Tmavý lezák, barna ászok: Az ÉV SÖRE versenyben 2012-ben kategóriájában Ezüst Pecsétet kapott közepesen erős, kitűnő telítettségű 11°-os sör.
     12° Francinův lezák, világos ászok: AZ ÉV SÖRE versenyben 2012-ben a Prémium világos sörök között és az abszolút kategóriában is egyaránt 2. helyezést elért világos ászok sör Francin Hrabalról, az író mostohaapjáról kapta nevét.
     13° Nězný barbar, félbarna: Bohumil Hrabal író közkedvelt könyvéről elnevezett 5,3% alkoholtartalmú, 13°-os félbarna sör. A család igazi kedvence. Férfiak és nők egyaránt szeretik.
 
Pivovar Nová Paka
     12° Kumburák, világos: A Nová Paka várostól 6 km-re levő Kumburk várát a 14. század elején kezdték el építeni. A Harmincéves háború során a svédek a földig lerombolták. A Kumburák, vagyis a "kumburki vár lakója" nevet manapság a telt ízű, bársonyos habú világos ászok sör őrzi.
     12° Výroční lezák, félbarna: A speciális félbarna "vágott" sör alkoholtartalma 6,1% .
    14° Podkrkonoąský speciál, barna: A sörgyár alapításának 125. évfordulójára készített 6,3% alkoholtartalmú "Évfordulós" sör neve később Podkrkonoąský (Krkonosvölgyi) névre változott. A pompás színezetű, megismételhetetlenül erős sört ezek a tulajdonságai a speciális sörök közé sorolják.
 
 Pivovar źatec 
     13° Baronka, világos: źatec város a komlótermesztés központja, itt készítik a kitűnő, 13°-os "Bárónő" sört is.
    18° Zatec strong, félbarna: A 18,5°-os źatec Strong sör alkoholtartalma 7,3%. Legyen az egy munkás hétköznap estéje, vagy éppen valamilyen pihenőnap, ez a sör mindenképpen jól fog esni. 
  
Pivovar Bohemia Regent (Třeboň)
     14° Prezident, világos: Csehország egyik legpatinásabb sörgyárát 1379-ben alapították. A 6% alkoholtartalmú třeboňi "Prezident" speciális prémium sör a legjobb hozzávalókból készül. Nevét sehol a világon nem kell magyarázni. 2006-ban első helyezettként "Pivní Pečet"-et (Sör Oklevelet) kapott a leghíresebb csehországi sörversenyen, Táborban.
    13° Petr Vok, félbarna: A "Cseh Casanová"-nak tartott Petr Vok z Rozmberk nemesről nevezte el a gyár a 13°-os félbarna speciál sört, amelynek alkoholtartalma 5,2%.
  
Pivovar Pardubice
     19°Pardubický Porter, barna: Pardubice városa ma már nemcsak a lóversenyéről híres. A tradicionális pardubicei Porter sör receptjét Alois ©imonek sörfőző mester alkotta meg 1891-ben. Ezt a kitűnő sört ma is az ő receptje szerint főzik ugyanolyan gondos eljárással. Az ínyenc sörkedvelők igazi kedvenc csemegéje

Bohumil Hrabal cseh író hosszú éveket töltött a Nymburkban található sörgyárban, ahol apja volt egy ideig a könyvelő. Klasszikus írásainak jelentős része az itt átélt élményekről szól, olykor valóságos szereplőkkel. A sörgyár az író iránti tiszteletből adományozta termékeinek a Postrizinsky nevet – ami a magyarra „Sörgyári Capriccio”-ként fordított mű eredetijéből a Postriziny-ből származik. (Amúgy körülbelüli jelentése: a haj rövidre nyírása). Az 1895 óta létező üzem termékei az író egy-egy művének, vagy alakjának címét, nevét viselik.
A Pivovar Nymburk-Postřiľinské pivo kínálata:

Bogan 5.5% világos
Francinuv 5.1% világos
Zlatovar 4.7% világos

Tmavý leľák 4.5% barna
Něľný barbar 5.3% félbarna