maláta tér

Maláta tér - 2014. június 17-21. (Kedd-Szombat)

Tiszai hajósok tere

A gyaloghíd város felöli oldalán lévő Tiszai hajósok tere a folyékony kenyér kedvelőit csábítja e néhány napos gondtalan kikapcsolódásra, ahol a sörbarátok válogathatnak majd kedvükre. Csakúgy, mint az előző évben, úgy idén is közel húsz féle cseh remek csábít a korsók és poharak emelgetésére, a könnyed világos szomjoltótól a "méregerős" fekete sörökig.
A cseh sörök mellett hazai kézműves söröket is kóstolhatunk a Rothburgertől valamint válogatott angol sörök is megjelennek a palettán.


Emellett a térre kitelepülő csárda is tartogat néhány meglepetés nedűt malátából. A téren felállított zenei színpadon a helyszín atmoszférájának megfelelő kiváló élőzenei produkciók szólnak. Idei évben első sorrban a fiatalabb generációt célzó neves fesztiválzenekarok közreműködésével.
 
A nagy sikert aratott autópáros pálinkabusz és a főzdebusz szintén ellátogat a nívó díjas "Maláta" térre.


Cseh sörpintő zug

Hat kisebb-nagyobb cseh sörgyár termékeivel ismerkedhetnek a fesztivállátogatók, a neves író, Bohumil Hrabal
 szellemét elnevezéseiben is megörökítő Postřiľinské különböző fajtáitól a Pardubicében főzött, ébenfekete Porterig. S miközben a téren található színpadon zajlanak a programok, ki tudna ellenállni olyan kísértésnek, amit egy "szelíd barbár" (Nězný Barbar) vagy éppen a "perňstějni gránát" (Perňstějn Granát) elnevezésű, aranylóan habzó nedű jelenthet. 

Pivovar Postřiµinské (Nymburk)
     11° Zlatovar: Közepestől mélyig erjesztett 11°-os világos sör, 4,7%-os alkoholtartalommal, telt ízzel.
     11° Tmavý lezák, barna ászok: Az ÉV SÖRE versenyben 2012-ben kategóriájában Ezüst Pecsétet kapott közepesen erős, kitűnő telítettségű 11°-os sör.
     12° Francinův lezák, világos ászok: AZ ÉV SÖRE versenyben 2012-ben a Prémium világos sörök között és az abszolút kategóriában is egyaránt 2. helyezést elért világos ászok sör Francin Hrabalról, az író mostohaapjáról kapta nevét.
     13° Nězný barbar, félbarna: Bohumil Hrabal író közkedvelt könyvéről elnevezett 5,3% alkoholtartalmú, 13°-os félbarna sör. A család igazi kedvence. Férfiak és nők egyaránt szeretik.
 
Pivovar Nová Paka
     12° Kumburák, világos: A Nová Paka várostól 6 km-re levő Kumburk várát a 14. század elején kezdték el építeni. A Harmincéves háború során a svédek a földig lerombolták. A Kumburák, vagyis a "kumburki vár lakója" nevet manapság a telt ízű, bársonyos habú világos ászok sör őrzi.
     12° Výroční lezák, félbarna: A speciális félbarna "vágott" sör alkoholtartalma 6,1% .
    14° Podkrkonoąský speciál, barna: A sörgyár alapításának 125. évfordulójára készített 6,3% alkoholtartalmú "Évfordulós" sör neve később Podkrkonoąský (Krkonosvölgyi) névre változott. A pompás színezetű, megismételhetetlenül erős sört ezek a tulajdonságai a speciális sörök közé sorolják.
 
 Pivovar źatec 
     13° Baronka, világos: źatec város a komlótermesztés központja, itt készítik a kitűnő, 13°-os "Bárónő" sört is.
    18° Zatec strong, félbarna: A 18,5°-os źatec Strong sör alkoholtartalma 7,3%. Legyen az egy munkás hétköznap estéje, vagy éppen valamilyen pihenőnap, ez a sör mindenképpen jól fog esni. 
  
Pivovar Bohemia Regent (Třeboň)
     14° Prezident, világos: Csehország egyik legpatinásabb sörgyárát 1379-ben alapították. A 6% alkoholtartalmú třeboňi "Prezident" speciális prémium sör a legjobb hozzávalókból készül. Nevét sehol a világon nem kell magyarázni. 2006-ban első helyezettként "Pivní Pečet"-et (Sör Oklevelet) kapott a leghíresebb csehországi sörversenyen, Táborban.
    13° Petr Vok, félbarna: A "Cseh Casanová"-nak tartott Petr Vok z Rozmberk nemesről nevezte el a gyár a 13°-os félbarna speciál sört, amelynek alkoholtartalma 5,2%.
  
Pivovar Pardubice
     19°Pardubický Porter, barna: Pardubice városa ma már nemcsak a lóversenyéről híres. A tradicionális pardubicei Porter sör receptjét Alois ©imonek sörfőző mester alkotta meg 1891-ben. Ezt a kitűnő sört ma is az ő receptje szerint főzik ugyanolyan gondos eljárással. Az ínyenc sörkedvelők igazi kedvenc csemegéje

Bohumil Hrabal cseh író hosszú éveket töltött a Nymburkban található sörgyárban, ahol apja volt egy ideig a könyvelő. Klasszikus írásainak jelentős része az itt átélt élményekről szól, olykor valóságos szereplőkkel. A sörgyár az író iránti tiszteletből adományozta termékeinek a Postrizinsky nevet – ami a magyarra „Sörgyári Capriccio”-ként fordított mű eredetijéből a Postriziny-ből származik. (Amúgy körülbelüli jelentése: a haj rövidre nyírása). Az 1895 óta létező üzem termékei az író egy-egy művének, vagy alakjának címét, nevét viselik.
A Pivovar Nymburk-Postřiľinské pivo kínálata:

Bogan 5.5% világos
Francinuv 5.1% világos
Zlatovar 4.7% világos

Tmavý leľák 4.5% barna
Něľný barbar 5.3% félbarna
 
 
 
Nová Paka sörgyárának története is a 16. századba nyúlik vissza, bár a ma is működő üzem első köveit 1871-ben fektették le.
Pivovar Nová Paka-Novopacké Pivo:
 
Kumburák 5% világos
Podkrkonoąský speciál 6.3% világos
Podkrkonoąský speciál tmavý 6.3% barna
 
 
A Pernstejn sörgyár az egyik „túlélő” a pardubice-i sörfőzdék között. 1871-ben alapították, és 1890 óta főzik itt a számtalan díjjal elismert  Porter fekete sört. A gyár jelenlegi formájában 1993 óta üzemel.
 
A Pivovar Pernstejn által kínált sörök:

Pernątějn Polotmavé 4% félbarna
Pernątějn Světlý leľák 5% világos
Pernątějn Granát 5.5% barna
 
 
A Porter-ről:
Sűrű, mélyvörös-rubin sör drapp-bézs habbal. Már illatában is olajosság érezhető, pörkölt maláták és étcsokoládék aromája lengi körül. Édeskésen gyümölcsös, szilvás és fügés, ami mellett egy igen érdekes fermentált tealeveles íz is jelen van. A pörkölt gabonás alapokon finoman eloszlatott csokoládés és kávés zamatok vonulnak, némi vaníliás utóízzel. Alkoholtartalom 8%.  


 A Jarosov sörfőzdét 1688-ban alapították. 5,1%-os világos sörét kóstolhatják meg.
 

A Krusovice Királyi Sörgyár egyike a Cseh Köztársaság legrégebbi sörgyárainak. A sörgyárat 1517-ben alapították, amikor a Svatováclavská Szerződés engedélyezte az arisztokráciának, hogy saját birtokain sört főzzön. Ekkor történt, hogy a násile-i Jiří Birka Kruąovice-ben megörökölt egy ilyen jellegű birtokot.

A Rakovnik-közeli járásban már volt egy sörfőzdével rendelkező háza, ahol jófajta sört főztek és – ahogy a legendák mesélik – az emberek egész nap és egész éjjel ittak és ettek a házánál. Rakovnik néhány lakója azonban nem vette jó néven a kicsapongó életstílust, ezért a násile-i Jiří Birka Kruąovice határain kívül, attól egy mérföldre kezdte meg a sörcsapolást…
Královský Pivovar Kruąovice kínálata:
Kruąovice Leľák 5% világos
Kruąovice Černé 3.8% fekete
Kruąovice Malvaz 5.6% félbarna 
 


Magyar kézműves sörök:


Brandecker Sörház - Ecser
A sörház termékei:
 
Brandecker Bodzás Barna

Főzte: Barndecker Sörház
Színe: barna
Típusa: fűszeres lager
Alkoholtartalom: 4,5%
Brandecker Bodzás Világos

Főzte: Barndecker Sörház
Színe: világos
Típusa: fűszeres lager
 Alkoholtartalom: 4,5%

Brandecker Narancsos Világos

Főzte: Barndecker Sörház
Színe: világos
Típusa: gyümölcsös lager
 Alkoholtartalom: 4,5%

Brandecker Világos

Főzte: Barndecker Sörház
Színe: világos
Típusa: lager
 Alkoholtartalom: 4,5%


Rotburger Sörház - Pilisvörösvár
A sörház termékei:
 
Rotburger Barna

Főzte: Rotburger Látványsörfőzde
Színe: barna
Típusa: lager
Alkoholtartalom: 5%
Rotburger Szűretlen Malátasör

Főzte: Rotburger Látványsörfőzde
Színe: világos
Típusa: lager
Alkoholtartalom: 5%

Rotburger Világos

Főzte: Rotburger Látványsörfőzde
Színe: világos
Típusa: lager
Alkoholtartalom: 5%


Fóti Kézműves Sörfőzde - Fót
A sörház termékei:

Keserű Méz
Főzte: Fóti Kézműves Sörfőzde
Színe: világos
Típusa: hoplager

Alkoholtartalom: 6,2%
 


A Főzdebusz
Termékei:
 
Dupla köleses sör

Főzte: Bandusz
Színe: félbarna
Típusa: köleses lager
Alkoholtartalom: 5%
Köleses sör

Főzte: Bandusz
Színe: világos
Típusa: köleses lager
 Alkoholtartalom: 5%
 
Fóti Sörfőzde, Pils
Fóti Sörfőzde Zwickl

 
 
Bigfoot Sörfőzde, Ale Capone
Bigfoot Sörfőzde, Razzia
 

Békésszentandrási Sörfőzde, Szilvás sör


Osjeckó (Horvát)

Több kínálattal mutatkozik be 2014-ben első alkalommal a horvátok remekműve az Osjeckó sör.