Borházak utcája

Borházak utcája - 2019. június 18-22. (Kedd-Szombat) 16:00-01:00

Tisza park, Sóház út.

A  Tisza parkban, a gesztenyefák árnyékában felállított borházakba az idei esztendőben 35 különféle pincészetet és pálinkaházat fogadunk. A református templomtól egészen a Tisza Szálló bejáratáig sorakoznak hazánk különböző bor régiójából érkező pincészetek.

A parkon belül tovább "dübörög" a PÁINKALAND l hazai párlatok páratlan válogatásaival.
 
Kitűnő találkozási helyszíne baráti társaságoknak, közösségeknek,  szerelmeseknek, vígadóknak, búsulóknak. A területen három zenei színpad is helyet kap, ahol népzenétől a swingen keresztül a sanzonokon át a bossa nováig keverednek a dallamok hazai és neves nemzetközi előadók játékának köszönhetően. (persze nem egyszerre).

A borok mellett egyéb gasztronómiai kínálattal is készülünk. A finom tócsogós tócsni, a szarvaskolbász, a sajtkülönlegességek, a kenyérlángos vagy akár a hurka kolbász kitűnő kiegészítői az "üdítő" nedűknek. 


résztvevő pincészetek

Juhász testvérek

Facebook: https://www.facebook.com/juhasztestverek/?fref=ts
________________________________________
Az egri pincészetet legfőképpen a rendkívül népszerű rozéjukról ismeri a nagyközönség, de a Juhász Testvérek ennél sokkal többet kínálnak. A tökéletes nyári szomjoltók mellett a régió legnemesebb kvalitásait hordozó, komoly vörösborokat is érdemes kipróbálni a standnál!
 
 
Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése, igényes piaci szegmensekben. Pl: Borszaküzletek, Éttermek, Szállodaláncok.
 
Nagyobb mennyiségű minőségi borok előállítása, értékesítése tovább feldolgozó (palackozók) partnerek részére, lédigbor formájában.
 
A családi vállalkozás évről évre dinamikusan fejlődik. 2002-ben pincészetünket modern feldolgozó technológiai berendezésekkel bővítettük, amelyek már EU minősítéssel rendelkeznek. 2011-ben további fejlesztéseket tervezünk.
 
Pincészetünk klasszikus családi vállalkozás. Nagyszüleinktől örökölt szőlőültetvényeken kezdtük a gazdálkodást és az elsők között voltunk, akik saját pincészetet alapítottunk az 1990-es években.
 
A borvidék legszebb dűlőiből leszüretelt szőlőkből kezdetben csak 30 Hl bort tudtunk készíteni. Az évről évre dinamikusan fejlődő pincészetünk jelenleg 60 hektár saját szőlőterületen gazdálkodik, és 140 hektárt integrál. Így éves szinten összesen 200 hektár területről 20.000 mázsa szőlőt dolgoz fel. Ebből 10.000 Hl bort állít elő.
 
A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk. Munkánkat igazolja a hazai versenyeken elért aranyérmek és díjak.
 
A családi pincészet jelen pillanatban 17.000 Hl tároló kapacitással rendelkezik, amiből 9.000 Hl ászokhordó. Így büszkén mondhatjuk, hogy az egri borvidéken a mi pincészetünk rendelkezik az egyik legnagyobb működőképes ászok kapacitással.
Borvidék: Eger
Web: www.juhaszvin.hu
 
Cím: 3300 Eger, Kőlyuki pincesor 35.
Név: Juhász Péter és Juhász Attila
Tel.: 20-9268529
E-mail: juhaszvin@chello.hu
 

Virághegyi Bor - Németh Család Pincészete

A Németh Család pincészete 2000. óta van jelen a magyar borok világában. Borászatunk családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll az év egy szeletében. A borfeldolgozás egy része saválló tartályokban történik, de a pincészethez tartozik a Bezerédj család történelmi pincéje is, ahol a fahordós érlelés történik. A pince eredetileg 1842-ben épült, amelyet 2006-2007-ben újítottunk fel. Itt az érdeklődők részére lehetőség nyílik a piacon lévő boraink kóstolására, valamint a Szekszárd és környéki íz világban történő kis kalandozásra is.

Szőlőültetvényeink területe megközelíti a 20 hektárt, melybıő 15 hektár új telepítés. Tőkéinken többek között kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay fürtöket érlelnek a szekszárdi borvidéket melengető nap sugarai, melyekből vörös, fehér és rozé borokat egyaránt készítünk.

Boraink évről – évre nemzetközi (Challenge International du vin Bordeaux, Monde Selection Brussel,
Mundus Vini) és hazai borversenyeken egyaránt megmérettetnek, több arany, ezüst és bronzéremmel
öregbítve mind pincészetünk, mind a szekszárdi borvidék hírnevét.

Borvidék: Szekszárdi borvidék
Web:
https://viraghegyibor.hu/
Cím: Szekszárd, Csokonai u. 3, 7100
Név: Németh Gábor  tulajdonos, borász
Tel.:  (+3630) 999 5528
E-mail:  info@viraghegyibor.hu

 

Vándorok Társasága

Balaton-felvidéki és somlói borok a Balatoni Borvilág válogatásában.
Nímfa-függők legyenek résen!

Balog Árpád családi pincészete

Facebook: https://www.facebook.com/balogarpad/?fref=ts

Balog Árpád kézműves családi borászata   
                        „ahol a természetes bor születik”
                                           
Célunk: Értékteremtés egy jobb időket látott, nagy múltú  szőlőtermő területen.
 
Borászatunk meghatározó jellemzője, hogy a szőlőtermesztés és a bor készítés során kézműves módon a természet rendjét és a hagyományokat tisztelve végezzük teendőinket.

A pincészet bemutatása:
 
A Tisza és a természet közelsége nagyon elvarázsolja az idelátogatót, így történt ez velem is a délalföld szívében, a Csongrádi borvidéken. A megszámlálhatatlan apróbb-nagyobb kert és a dicső múltat idéző aranyos kis hobbiházak, az öregek lelkes meséi a közelmúltról, megmutatta nekem, milyen gyönyörűen művelt szőlős kertek voltak mindenfelé. Sajnos, ma már egyre kevesebb helyen van szőlőnövény.

Csongrád és Bokros határában a Kadarka, a Kövidinka és az Arany sárfehér volt a meghatározó szőlőfajta. Mivel alacsony tőkefej műveléssel gondozták őket, ezek a szőlők szinte teljesen eltűntek, csak mutatóban maradt néhány elszánt gazdánál. Megjelentek a világfajták és a bőven termő divatos nemesítések.

A mintegy 4 ha szőlőterületet 2012-től kezdődően vásároltam, főleg Csongrád és Bokros határában. Jelenleg, ezen a vidéken nagyon sok elhagyott terület van, ezért erős kontrasztot mutat a több tíz éve elvadult tájban a szépen művelt szőlőskert. Jelenlegi fajtáink: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Kadarka, Zöldveltelíni, Leányka, Kövidinka, Pölöskei muskotály.

Borászatunkban kezdettől fogva fő motiváció, a bor szeretete. A szőlő művelése és a bor elkészítése során nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatnál tiszteljük a természetet és őrizzük a hagyományokat. Számunkra a régiek bölcs megfigyelései többet jelentenek, mint számos technológiai leírás. A szőlőt hagyományos módon műveljük, a vegyszerezést minimálisra szorítjuk és csak a természetben előforduló alapvegyületeket használunk (kén, réz). Erős hozamkorlátozással dolgozunk (minimum 0,5 kg/tőke – maximum 1,5 kg/tőke), gyomirtó vegyszert egyáltalán nem használunk, kézi és gépi munkával tartjuk tisztán a szőlő sorokat és sorközöket. A szüretet a szőlő teljes érésekor kezdjük, a történelmi szüret időpontokkal egybecsengve. Mivel mindent elkövetünk, hogy kiváló minőségű szőlőt termeljünk, ezért elmondhatjuk, hogy ezek után a bor szinte magától elkészül, nekünk nincs más dolgunk csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát és ügyelni, hogy ne rontsuk el. A fehérbort, a rose-t és a sillert tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük. A vörösbort kádban, héjon erjesztjük (30, 50 vagy 70 nap), majd a bort leszínelve tölgyfahordóban érleljük. Fontos, hogy nem használunk prést csak színelő hengert, ennek lényege, hogy csak annyi lét nyerünk ki a szőlőbogyóból amit saját maga kiad préselés nélkül. A bor készítése során nem kerül bele semmi segéd és adalék anyag, az egyetlen amit használunk, az a természetben is fellelhető kén. Borainkat igyekszünk kénszegényen tartani vagy akár teljesen kénmentesen (2013-as  2015-ös és a 2016-os borok teljesen kénmentesek).

Boraink:

2013 Rose Kékfrankos, Rose Zweigelt, Siller Kékfrankos, Siller Zweigelt, Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor, Kékfrankos Zweigelt házasítás
2014 Rose Kékfrankos, Rose Cabernet Franc, Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor, Cabernet Franc vörösbor
2015 Kövidinka fehér bor,  Rose Kékfrankos, Rose Zweigelt,  Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor,
2016 Kövidinka fehér bor,  Rose Kékfrankos, Rose Zweigelt,  Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor,

A szőlőt Hódmezővásárhelyen dolgozzuk fel és itt tároljuk a bort, a tájegységre jellemző pinceszobában, melyet egy 150 éves vályogházban alakítottunk ki. Ugyan itt, berendeztünk egy nagyobb baráti társaság befogadására is alkalmas kóstolóhelységet.
 
Üdvözlettel:
Balog Árpád

Csillagvölgy Pincészet (Gere-Schubert)

Facebook:http://www.facebook.com/gereschubert


Gere Attila és Schubert Vilmos 2010-ben közös pincészetet hozott létre Villányban azzal a céllal, hogy a borvidék nagyszerű alapanyagaira támaszkodva friss, gyümölcsös ám mégis tartalmas borokat hozzanak létre. A pincészet kínálatát kizárólag reduktív, acéltartályban elkészített könnyed, légies borok adják, melyeknek döntő többsége fehér- illetve rozé bor. A pincészet önálló márkanévvel és arculattal forgalmazza borait. 

Szőke Mátyás

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Szőke-Mátyás-Pinceszet/216181215144883?fref=ts

A mátrai borvidék ikonszerű alakja, a régió kophatatlan érdemekkel rendelkező úttörője visszatérő vendég a Tiszavirág Fesztiválon. Száraz fehérben, rozéban és vörösben egyaránt mértékadó, Nektárium nevű, természetes módszerekkel készült félédes vörösbora pedig valódi kuriózum!
 
Talajadottságokat tekintve vulkanikus alapon a barna erdőtalaj a jellemző, a Mátra-hegység déli lankáinak ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a szőlő-termesztés számára. Nagyobbrészt fehér szőlőt művelnek, azok közül is kiemelkednek az illatos fajták, melyek borában nagyszerűen harmonizál a fűszeresség és a finom savösszetétel.
A borvidék fő szőlőfajtái:
Olaszrizling, Szürkebarát, Hárslevelű, Muscat Ottonel, Tramini, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet.
 
... Ahol a nap és a hegy összeér
 
Borvidék: Mátrai Borvidék
Web: www.szokematyas.hu
Cím:  3036 Gyöngyöstarján, Jókai tér 28.
Pince: 3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út 72.
Név: Szőke Mátyás
Tel.: (37) 372-539
E-mail: szoke.matyas@mail.datanet.hu
 

Bernát Pince

Facebook: https://www.facebook.com/Bernat.Pince?fref=ts

A tolnai borvidék a Bernát családi pince által képviseltetik a fesztiválon. Könnyű fehérekben óriásit alakítanak, friss, zamatos és harmonikus boraik ár-érték arányban verhetetlenek. A kötelező Zöldveltelini és Sauvignon Blanc mellett haladó borisszák mindenképpen kérjenek a szenzációs Rajnai Rizlingből is!
 
 

14 hektáron termelt szőlőfajtáink: chardonnay, királyleányka, zöldveltelini, rajnai rizling, ezen felül gondos válogatás mellett vásárolunk helyi termelőktől szürkebarátot, kékfrankost, cabernet sauvignont , merlot,  s közülük évről-évre – függően az időjárási viszonyoktól – sikeresen emelünk ki egy fajtát, készítve belőle csúcstételt.
2010. Chardonnay, Székely Országos Borverseny, Arany minősítés
2012. Cabernet Sauvignon, I. Nemzetközi Rozé Borverseny, Villány, Nagyarany minősítés
2013. Merlot, Németek Országos Borversenye, Arany minősítés
2013. Szürkebarát, Székely Országos Borverseny, Arany minősítés, Hadikfalva bora
A megmérettetések típusa jól tükrözi, hogy munkánkban a kézművesség, a minőség – és nem a mennyiség – , valamint a hagyomány az érték.
Számunkra a bor tisztaság, lehetőség, barátság, és szerelem, mert ez a „Völgység íze”…

Borvidék: Tolna, Völgységi körzet
Web: www.bernatpince.hu 
Név: János Tibor, Dr. Szőts Viola, www.facebook/viola.szots
Cím: 7158, Bonyhádvarasd, Kossuth u. 31.
Tel.: +36-30-936-4777; E-mail: info@bernatpince.hu

Kontyos Borház

Bort nem csak szőlőből, de más, zamatos gyümölcsökből is lehet készíteni – a szegedi Kontyos Borház bűbájos gyümölcsborai is igazolják eme tételt. Kézműves módszerekkel, elsőrangú alapanyagból (szilva, eper, meggy, stb.) készítik borkülönlegességeiket, amelyeket a hazai és a nemzetközi versenyeken is számos díjjal tüntettek ki.
 

Munkánk során szem előtt tartjuk a tradicionális borkészítést, mely kiváló minőségű kézműves borokat eredményez.
Különösen fontos célkitűzés borászatunk számára gyümölcsboraink népszerűsítése a gasztronómia területén, hogy méltó helyet kapjon a desszertborok között.
Eddigi elismerésünk a 2012 es szegedi fesztiválon az édes meggyborunk ezüst érmet kapott, illetve a 2013-as gyulai nemzetközi gyümölcsborversenyen az eperborunk illetve a szilvaborunk aranyérmet kapott.
 
Borvidék: Szeged
Web: http://www.kontyos.hu/
Cím:  6773 Klárafalva, Kossuth u. 183.
Tel.: +36 20 349 2185
E-mail: kontyoskft@gmail.com

Kovács-Harmat Pincészet

Facebook:https://www.facebook.com/kovacsharmatpinceszet/?fref=ts

Villány legszebb arca, a szerethető nagyság borai. Elegancia, komolyság, komplexitás, érettség a maga tiszta formájában, túlzások és gőg nélkül. A Cabernet Franc 2008 a tavalyi fesztivál egyik legszebb bora volt, a könnyű vörösök kedvelői pedig kóstolják meg a Portugiesert!

 

Magyarország legdélebbi borvidékein működő családi gazdaság, mely az aranyat érő napsütésből a legtöbbet kapja, és ezzel hálálja meg boraiban a természet adta lehetőségeket. A Kovács-Harmat Pincészet az egyedülálló hangulatú Versend „Orás” (Orásje) pincefaluban készíti és mutatja be borait.
Borai a Pécsi borvidékre jellemző fehér borok és a Villányi borvidéken termett vörös borok. A Kovács-Harmat Pincészet szeretettel vár minden borkedvelőt a versendi „Orás”-ban található pincébe, ahol megkóstolhatják tájjellegű ételeinket és borainkat egy kellemes beszélgetés közben.

Pince: 7752 Versend, Pincesor 15.
Postai cím: 7761 Kozármisleny, Nárcisz utca 8.
Telefon, fax: +36 72 370-663
E-mail: info@kovacsharmat.hu

Léránt Pince

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Léránt-Pincészet-Badacsony/322829017788484?fref=ts

Észak-Balaton ugyancsak divatos régió, a Léránt Pince pedig a borvidék legnagyobb múltra visszatekintő borászatai közé tartozik: a család már a 19. század végén telepített szőlőket a területen. Léránt úr tiszteli a hagyományokat, a mai napig tradicionális módszerekkel dolgozik, szőlőben és pincében egyaránt.
 
 

Léránt Károly badacsonyi szőlőtermelő-borosgazda vagyok. A családunk a badacsonyi hegy D-Ny-i oldalán fekvő szőlőterületeken folytat szőlőtermelést és borkészítést, az 1880-as évektől.
A szőlőterületünket a család műveli kézi erővel és némi gépi segédlettel.
A boraink az ősi magyar szőlőfajtáinkból és az újfajta szőlőből is készülnek. Fő fajtáink az Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Zweigelt. A szőlőfeldolgozás a dédapám pincéjében történik, a régi fahordók és az új technológia összevonásával. A fahordóink 30-50 évesek, (mert jó fahordót és feleséget, ritkán cserél a borász.) Borainkat palackba és folyóborként is értékesítjük. A borkóstolásra és beszélgetésekre, a bor dicsőítésére a badacsonyi hegyoldalban, a Léránt Pince Radnóti utca 2. szám alatt van lehetőség.

A badacsonyi hegy dél-nyugati oldalán helyezkedik el szőlőterületük. Kis területen, 1,5 hektáron művelik a szőlőt. Elsősorban borfesztiválokon, kiállításokon népszerűsítik boraikat.
Ezüstérmes: Badacsonyi Olaszrizling 2004 / Léránt Károly
Ezüstérmes: Badacsonyi Rizlingszilváni 2004 / Léránt Károly
Borvidék: Badacsony
Cím:  8261 Badacsony, Radnóti utca 2.
Név: Léránt Károly
Tel.: +36 20 374-4595
E-mail: lerant.pince@gmail.com
 

Áts Károly - Balla Géza Pincészet

Facebook: https://www.facebook.com/atspince/?fref=ts

A Tokaj nagymesterei közé tartozó Áts Károly legendás dűlőkről (Szent Tamás, Betsek) szüreteli a szőlőt. A szemünk előtt kibontakozó hegyaljai reneszánsz egyik kulcsfigurája újraértelmezte és finomhangolta a helyi hagyományokat, munkájával utat mutatva más bortermelők számára.

 

 
Áts Károly
 
Nemrég még mindenki a Royal Tokajihoz kötötte Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, aki 2013 év elején elvállalta az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. főborászi megbízatását, s mellé elindította a családi pincészetet is.
 
Áts ennek a tájnak, éltető közegnek a szülötte. „Tokajiak vagyunk, most is ott lakunk. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor” – nyilatkozta korábban.  Vele kapcsolatban 2006 egyik igazi szenzációja volt, hogy az Egyesült Államok-beli Wine & Spirits magazin a világ legjobb borai között végzett kóstoláson a maximális 100 pontot adta az 1999-es eszenciának. Sem a tekintélyes szaklap, sem valamely neves borverseny történetében még nem fordult elő, hogy egy bort ilyen magas polcra emeltek volna. A készítője, Áts Károly Mád szerelmese. Jól ismer minden dűlőt, sőt sort is, és talán az sem túlzás, hogy a nagyobb kövekkel is közelebbi kapcsolatot ápol. A dűlőszelektált furmintról alkotott képünk, s ezáltal a minerális, száraz tokajiról kialakított nézetrendszerünk jelentős részben gazdagodott általa.

Balla Géza

Facebook: https://www.facebook.com/ballageza.pinceszet/?fref=ts

Az erdélyi kultuszborász pincészete visszatérő vendége a fesztiválnak. Iskolázott, karakteres, harmonikus borok születnek Balla úr birtokán, amelyek nagy örömünkre elsősorban kárpát-medencei fajtákból készülnek. Titkos tipp: kóstold meg a Sziklabor-sorozat Kadarkáját!
 
 

    Ménes kiváló talajadottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat! A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és a Kadarka  ma is cégünk kiváló borai. Vörösborainkat hagyományosan ászokhordóban érleljük. Alkalmazzuk a kishordós (barrique) érlelést is. Kitûnõ évjáratú borainkat több éves érlelés után értékesítjük.
    Fehérborainkat korszerûen, reduktív módon, hûtött erjesztéssel készítjük. Sajátosságunk a huszáros savgerinccel rendelkezõ Mustos Fehér, de szélesíti palettánkat a világfajta Sauvignon Blanc, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka,  a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olaszrizling.
Ménes érdekes, izgalmas szín- és ízvilága babonázza meg vendégeinket boraink kóstolásakor, mert a nálunk készült bor ”... szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”.
 

Maczkó Róbert Pincészete

Villányi borvidék

Figula Pincészet, Mészáros Borház

Figula Pincészet (Balaton régió)

http://figula.hu/

Mészáros Borház (Szekszárdi borvidék)

http://www.meszarosborhaz.hu/

Petrény Pince

Facebook: https://www.facebook.com/Petrenypinceszet/?fref=ts

Az egyik legígéretesebb egri pincészet megmutatja, milyen hatalmas potenciál van a borvidékben: a mélység és az egyedi karakter mellett csiszoltság és elegancia jellemzi tételeiket. Széles szortimentjükben az ellenállhatatlan Bikavérek és a komoly vörösök (Padok, Bikavér, Kékfrankos) mellett pompás fehéreket is fellel az érdeklődő – rengeteg jóság lesz a pultban, érdemes összebarátkozni a pincészet képviselőivel!

Daróci-Nagy Pince

Facebook: https://www.facebook.com/DarociNagy/?fref=ts
 
Eger ezer arca elevenedik meg Daróci Nagy szortimentjében. Szép fehérek, jóivású rozék, komoly vörösök – boraik egy sokoldalú, kvalitásokban gazdag régió képét adják ki. A pincészet képviselője, Czeczon Zsolt úr pedig a Tiszavirág Fesztivál veterán résztvevője, rockabilly- és blues-koncerteken is könnyedén össze lehet vele futni a színpadok előtt!
 
A szőlőterületek nagysága 6002 hektár. Napjainkban 20 település alkotja a 15 hegyközséget. Az Egri borvidék két körzetre tagolható.

Hosszú keresgélés után sikerült rátalálni Szomolyán egy ingatlanra, amely egyaránt alkalmas volt pincevágásra, szőlőfeldolgozó és géptároló csarnok megépítésére, s nem mellékesen volt rajta egy helyi védettséget élvező parasztház. Annak épülete felújításra került, s az első időszakban a benne kialakított kóstolóterem fogadta vendégeit.
Nagy Lajos és felesége 2001-ben kezdett hozzá családi vállalkozásához. Először termő, „öreg” szőlőket vásároltak, majd új szőlőültetvényeket telepítettek. 2006-ban a szőlőterületek nagysága elérte a 45 hektárt. A területeken fele-fele arányban osztoznak a fehér és kék szőlőfajták. Szintén fele-fele arányban osztoznak a régi és az új telepítésű szőlőültetvények, melyeknek nagy része kék szőlőkből adódik össze.

Fajták szerint:
 
A fehér szőlő ültetvények Szomolyán helyezkedenk el:
Rizlingszilváni és Sauvignon Blanc a Mácsalma dűlőben,
Olasz rizling a Pazsag dűlőben,
Egri Leányka a Galagonyás dűlőben.
A kék szőlő ültetvények:
Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc az Egri hegyközség területén a Birka dűlőben,
Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és  Syrah Szomolya hegyközség területén, Vaslápa dűlőben.
Borvidék: Eger
Web: www.darocinagy.hu
Cím:  3411 Szomolya, Széchenyi u. 36.
Név: Pozsonyi Zsolt
Tel.: 30-995-2223  
E-mail: czeczonzs001@t-online.hu
 

Bock Pince

Facebook: https://www.facebook.com/bockandrollbor/?fref=ts

Hálátlan kihívás legendák árnyékában alkotni, Bock József pedig a legnagyobb hazai legendák egyike a borászat világában. Fia, Bock Valér azonban vállalta a kihívást, és saját ízlése szerint való, önálló arculattal rendelkező borokkal lépett piacra. Vagány, lendületes, fiatalos borokat rak palackba – nem csoda, hogy a Bock & Roll már debütálását követően slágerr vált!
 
A Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza.
Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás.
Napjainkban a sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Bock József felesége, Valéria korábban tanítóként dolgozott, de az egyre növekvő családi vállalkozás kedvéért felhagyott hivatásával.
Természetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek. Azaz elmondható, hogy a Bock márka mögött jelenleg a család 2 generációja képviselteti magát.

Borvidék: Villány
Web: www.bock.hu
Cím: 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Név: Bock József
Tel.: + 36 72 492 919
E-mail:  recepcio@bock.hu

First Ladies Wines

 
5 éj - 4 borvidék, 4 borászhölgye, 19 bora kerül bemutatásra négy női borász hozza el legkedvesebb tételeit a fesztiválra és mutatja be az érdeklődő szolnoki közönségnek.
First Ladies Wines faház keddi (06.18.) vendége Kovács Zita – Kovács és Lánya Borászat
A Kovács családban apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László 1999-ben alapította a jelenlegi Kovács Borászatot, és gazdagította saját dűlőkkel a nagyszülőktől örökölt szőlőbirtokot.
2011-ben a borász lánya, Kovács Zita szintén visszatért az elődök hagyományához, így ma már ő is a családi vállalkozás oszlopos és lelkes tagja, édesapja mellett.
Mára elértük a nagyjából 110 hektáros területet és újabb fejezetet nyitva a birtok és a borvidék életében. A birtok nagyszerű fekvésű dűlői mindenekelőtt az Irsai Olivér, Olaszrizling és a Hárslevelű szőlők termesztésének kedveznek. Különös figyelmet fordítunk a vörös fajtákra is, úgymint: Syrah, Cabernet Franc és a Tempranillo.
2018 májusában Kovács Zitát választották meg elnöknek a Mátrai Hegyközségi Tanács tisztújító ülésén. Korábban nem volt még példa arra, hogy nő töltse be ezt a pozíciót.


First Ladies Wines faház szerdai (06.19.) vendége Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület több mint 45 éve van a családunk tulajdonában. Noha a Badacsonyi Borvidék talajára a vulkanikus-bazaltos alapkőzet jellemző, a Kisörs-hegyen a vörös homokkő, valamint a lösz biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, minerális jellegét. Jelenleg három hektárt művelünk, és négy fajtánk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A mi családunk nem borászgeneráció a hagyományos értelemben, én mégis valahol harmadik generációsnak tartom magam a bor és birtok történetében, hiszen azt, amit a nagypapám kezdett és a szüleim egyre magasabb minőségre emeltek, én vihetem tovább és formálhatom.
 
A First Ladies faház csütörtöki (06.20.) vendége Csetvei Krisztina - Csetvei Pincészet Mór
A Csetvei Pincészet idén 8 éve nyitotta meg kapuit a Móri Borvidéken, a Vénhegy lábánál. A birtok egy csendes kis zsákutcában, a Hársfa utcában található, ahol takaros kis sváb pincék emlékeztetik az arra járókat, hogy egy történelmi borvidéken járunk. A pincénél fajtaborokat és fehér házasításokat is kóstolhatnak a vendégek: Ezerjó, Királyleányka, Olaszrizling, Chardonnay, Szürkebarát, Napholdcsillag, és Panna Rosé. A Kő-Papír-Olló Olaszrizling bortrilógia a pince egyik emblematikus tétele. A pincében izgalmas somlói borok is készülnek, a Csetvei családnak a Szent Ilona- és a Svéd dűlőben is van egy kis Olaszrizling és Juhfark ültetvénye. Nagy siker a Pincészet történetében, hogy idén 2019-ben a Texsom nemzetközi borversenyen a 2015-ös évjáratú Nagy-Somlói Olaszrizlingje Bronz minősítést kapott!
A First Ladies faház pénteki (06.21.) vendége Luka Enikő - Luka Pincészet, Fertőrákos.
Családunk szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyománya évszázadokra tekint vissza. Ültetvényeink a Fertőrákos - Balf közötti dombsoron találhatóak, ahol az egyedülálló Fertő tó melletti klíma, a kiváló talaj és a rengeteg napfény gondoskodik mindarról amire a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot és Turán szőlőinknek feltétlenül szükségük van. Édesapám, Luka József álmodta meg ezt a borászatot, akinek korai és hirtelen halála sodort életem legnagyobb próbatétele felé...folytatni és felvirágoztatni ezt a kis birtokot. Mindösszesen három hektárnyi területen gazdálkodunk és mind belföldi, mind külföldi viszonylatban sikereket könyvelhettünk el. A mód, ahogy borainkat készítjük, ötvözi őseink öntörvényű szabályait, korunk alapvető technológiai eljárásaival. 2019 év elején kaptuk a hírt, hogy a 2015-ös évjáratú Kékfrankos borunkat a Magyar Bor Nagydíjjal jutalmazta a Magyar Borszakírók Köre.

Vabrik Pincészet

Borászat kártyán nyert kastélyban
A Vabrik Pincészet a Fejér megyei Etyek-Budai borvidéken, Kajászón található.
A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói kastélyt, amely ma a Vabrik Pincészet otthona. A parkerdő közepén található épületet az 1700-as évek elején építették, mely eredetileg a váli-ürményi kastély intézőjének volt a szálláshelye.

A borászatot Vabrik Ferenc ügyvezet alapította 2011-ben.
Már az első évjárat borai nagy sikert arattak:

? Etyeki Hegyközségi borverseny: öt arany-, két ezüstérem
? 2013 ? Országos Talentométer: három díj

A Vabrik-borok a pince szomszédságában található 31 hektárnyi, saját ültetésű szőlőjéből készülnek. Az ültetvényben megtalálható a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Zöld veltelini, a Chardonnay és a Kékfrankos fajta is.


Borvidék: Etyek-Budai borvidék
Web: http://www.vabrik.hu/
Cím: Kajászó, Rákóczi út 20.
Név: Vabrik Ferenc, tulajdonos, borász
Tel.: 06-70 334-6799
E-mail:  vabrik.ferenc@gmail.com 
 

Fekete Borpince

Fekete Mihály Endre, a Fekete Borpince tulajdonosának hitvallása a borkészítésről:
 
"A családi hagyományokat követve, szüleim munkáját folytatva kezdtem el borokat készíteni. Kezdetben saját magam és családom részére állítottam elő a bort, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végeztem a munkám. Később a borkészítés választott szakmám és hivatásom lett, a pincészet kibővült és családi vállalkozássá nőtte ki magát. 

A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a hagyományok és a környezet iránti tisztelet, valamint a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozza meg. Borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. 

Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, a szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, bársonyos és tüzes borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket."


Borvidék: Szekszárdi borvidék
Web: https://feketeborpince.hu/
Cím: Szekszárd, Iván-völgy, hrsz. 9662.
Név: Fekete Mihály Endre  tulajdonos, borász
Tel.: +36309295732,
E-mail:  info@feketeborpince.hu
 

Bulyáki Pálinka ( Nagykörű)

https://hu-hu.facebook.com/BulyakiPalinka/
 
 
Sok év bérfőzés gyakorlatait ültettük át a kereskedelmi pálinkafőzésbe, így jelentek meg a piacon 2008-ban első palackozott pálinkáink. 
 
Nálunk a hagyományok a modern pálinkafőzés alappilléreivel vannak ötvözve.
 
A válogatott, egészséges magyar gyümölcsöket frissen dolgozzuk fel, a fermentációt precíz odafigyeléssel, irányított erjesztéssel végezzük.
 
A minőségi gyümölcscefrét tradicionális, kétlépcsős kisüsti rendszeren pároljuk, amely teljes egészében, a főzőüsttől, a páracsöveken át, az eprüvetta nyílásáig rézből készült.
 
Ma már igazi családi vállalkozásként működünk, amely biztosítja a hosszú távú, magas minőséget, hisz a vér és a név kötelez, mindenkinek saját érdeke, hogy Önök kimagasló minőséget tölthessenek a poharukba, így őrizve a magyar hagyományokat.
 
Célunk, hogy pálinkáinkra ne csak termékekként tekintsenek, hanem mint egy élmény, amelynek minden pillanatát élvezni kell, hisz az élet egy korty, s nem mindegy mivel töltjük meg poharunkat!

Panyolai Pálinka

Facebook: https://www.facebook.com/Panyolai/


A főzde Elixír termékcsaládja a legkifinomultabb és legnemesebb pálinkák közé tartozik, a tíz tételt számláló sorozatban mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő párlatot. A hagyományos módszerrel, eperfahordóban érlelt pálinkák mellett mézes pálinkák és ritka pálinkakülönlegességek is kóstolhatók a Pálinkaland kertben!

Nobilis Pálinka

https://www.facebook.com/nobilispalinka/

A Nobilis Pálinkafarmon krónikát írunk az eltűnt időről. Krónikásunk a pálinkafőző mester, a pálinka pedig a gyümölcsbe zárt idő, ami megőrzi az évek ízét és zamatát, hogy mi bármikor felidézhessük az emlékeket.
 

Spiritus Primus Pálinka

https://www.facebook.com/spiritusprimus/

A SPIRITUS PRIMUS egy prémium pálinkafőzdét üzemeltet Kecskemét mellett, Tiszaföldváron. 
Fő tevékenységünk saját gyümölcs termelése és korszerű, erősítő feltéttel kibővített kisüsti technológiával
magas minőségű pálinka előállítása. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk az arculatfejlesztésre, a modern, fiatalos, kortárs dizájn elemeinek beépítésére termékeink megjelenítésében.

Zsoldos Pálinka (Tiszaföldvár)

https://www.facebook.com/ZsoldosPalinka/?ref=br_rs

 

KÖR

https://www.facebook.com/froccskor/

Italaink különlegessége, hogy saját készítésű szirupokkal ízesítjük őket, így fröccseink és limonádéink garantáltan hazai kézműves termékek felhasználásával készülnek, ahogy alkoholos italaink is mind a Váli-völgy kiváló termelőitől kerülnek pultjainkba. Borainkról az 1994 óta működő Etyeki Kattra Pincészet gondoskodik, míg söreinket az Etyeki Sörmanufaktúra garantálja. 2018-tól ezen kívül saját termésű gyümölcsökből főzetett pálinkát is árusítani fogunk, hogy ne csak külsőnkkel nyűgözzük le vendégeinket, hanem italaink pompás ízvilágával is elvarázsoljuk közönségünket. A jövőben saját márkás repohárral és a pult teljes kidolgozásával emelnénk a márka megjelenését, és csökkentenénk a környezet terhelését. Célunk tehát a különleges élmény biztosítása vendégeink számára a lehető legkörnyezetbarátabb módon.
 

GUSTO pálinka (Lajosmizse)

https://www.facebook.com/gustopalinka/

A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy  e nemes párlatokat olyan színvonalon vagyunk képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemünk a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Kecskemét mellett Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke, ahol a napfényes órák száma a vegetációs időszakban eléri a 1770-at. Gyümölcspálinkáink kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei biztosítják. 
KIEMELT TÁMOGATÓINK
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Emberi Er?források Minisztériuma Nemzeti Kultúrális Alap Szolnoki Városfejlesztő Zrt Stadler
TOVÁBBI TÁMOGATÓINK
Aktív Rádió COOP EMMI Hangfoglaló HCA KProjekt McHALE NHSZ Zounok NYC Pallai Bau Sport Centrum Stadler Szoljon.hu Szolnok TV Tali Fish Újnéplap Szolnoki Városfejlesztő Zrt