Borházak utcája

Borházak utcája - 2023. június 20-24. (Kedd - Szombat) 16:00-01:00

Tisza park, Sóház út

A  Tisza parkban, a gesztenyefák árnyékában felállított borházakba az idei esztendőben 35 különféle pincészetet és pálinkaházat fogadunk. A református templomtól egészen a Tisza Szálló bejáratáig sorakoznak hazánk különböző bor régiójából érkező pincészetek.

A parkon belül tovább sorjáznak a gasztro-élmények: hazai párlatok páratlan válogatásaival, az Extra Coffe koffeinadagolójával.
 
Kitűnő találkozási helyszíne baráti társaságoknak, közösségeknek,  szerelmeseknek, vígadóknak, búsulóknak. A területen három zenei színpad is helyet kap, ahol népzenétől a swingen keresztül a sanzonokon át a bossa nováig keverednek a dallamok hazai és neves nemzetközi előadók játékának köszönhetően. (persze nem egyszerre).

A borok mellett egyéb gasztronómiai kínálattal is készülünk. A finom tócsogós tócsni, az omlós csűlök, az illatos szarvaskolbász, a sajtkülönlegességek, a kenyérlángos vagy akár a hurka kolbász kitűnő kiegészítői az "üdítő" nedűknek. 

Résztvevő pincészetek és Pálinkaházak
 
Áts Károly (Tokaj) 
Balla Géza  (Erdély) 
Balatoni Borvilág (Balatonfelvidék)
Bernát Pince (Tolna)
Bíbor Birtok (Siklós)
Bock Pince (Villány)
Borháló Szolnok
     Borbély Pince (Badacsony)
Dukay Winery (Szerémség, Szerbia)
Garden Hotel
     Bodri Pincészet (Szekszárd)
     Szászi Birtok ( Balaton-felvidék)
Gere-Schubert (Villány) 
Fekete Borpince (Szekszárd)
First Lady’s - Hölgy borászok bemutatkozása
     Karikahegy Pincészet (Balatonfőkajár)
     Posta Borház (Szekszárd)
     Babarczi Szőlőbirtok (Pannonhalma)
     Zichy Borbirtok(Tokaj)
Iványi Pince (Villány)
Juhász Testvérek Pincészete (Eger)
Kései Pincze (Tokaj)
Kontyos Borház (Szegedi gyümölcsbor)
Kovács-Harmat Pincészet (Villány)
Kővágó Pince (Mátrai)
Kúcs Gyula (Villány)
Léránt Pince (Badacsony)
Mészáros Borház (Szekszárd)
Petrény Pince (Eger)
Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd)
Virághegyi Bor (Szekszárd)

Bulyáki Pálinka
Panyolai Pálinka
Szabolcsi Házi Pálinka
Szicsek Pálinka

Borkasz
Extra Caffe

Antik Rétes
Erdélyi Botratekert
Levendula fagyizó
TVF csárda
Tárnoki Kenyérlángos
Telecipó 

A 16.Tiszavirág Fesztivál Borutcájára is különleges egyedi borospohárral készülünk. A minőségi borfogyasztás az üvegpohárnál kezdődik!

Hozzatok saját poharat vagy szerezzétek be új kedvenceteket nálunk!

Az idei egyedi borospohár ára egységesen minden faháznál 1800 Ft.

Nem visszaváltható.
Nem kötelező használni.

Töltsük együtt az időt és poharunkat is!

 


résztvevő pincészetek

Juhász testvérek

Facebook: https://www.facebook.com/juhasztestverek/?fref=ts
________________________________________
Az egri pincészetet legfőképpen a rendkívül népszerű rozéjukról ismeri a nagyközönség, de a Juhász Testvérek ennél sokkal többet kínálnak. A tökéletes nyári szomjoltók mellett a régió legnemesebb kvalitásait hordozó, komoly vörösborokat is érdemes kipróbálni a standnál!
 
 
Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése, igényes piaci szegmensekben. Pl: Borszaküzletek, Éttermek, Szállodaláncok.
 
Nagyobb mennyiségű minőségi borok előállítása, értékesítése tovább feldolgozó (palackozók) partnerek részére, lédigbor formájában.
 
A családi vállalkozás évről évre dinamikusan fejlődik. 2002-ben pincészetünket modern feldolgozó technológiai berendezésekkel bővítettük, amelyek már EU minősítéssel rendelkeznek. 2011-ben további fejlesztéseket tervezünk.
 
Pincészetünk klasszikus családi vállalkozás. Nagyszüleinktől örökölt szőlőültetvényeken kezdtük a gazdálkodást és az elsők között voltunk, akik saját pincészetet alapítottunk az 1990-es években.
 
A borvidék legszebb dűlőiből leszüretelt szőlőkből kezdetben csak 30 Hl bort tudtunk készíteni. Az évről évre dinamikusan fejlődő pincészetünk jelenleg 60 hektár saját szőlőterületen gazdálkodik, és 140 hektárt integrál. Így éves szinten összesen 200 hektár területről 20.000 mázsa szőlőt dolgoz fel. Ebből 10.000 Hl bort állít elő.
 
A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk. Munkánkat igazolja a hazai versenyeken elért aranyérmek és díjak.
 
A családi pincészet jelen pillanatban 17.000 Hl tároló kapacitással rendelkezik, amiből 9.000 Hl ászokhordó. Így büszkén mondhatjuk, hogy az egri borvidéken a mi pincészetünk rendelkezik az egyik legnagyobb működőképes ászok kapacitással.
Borvidék: Eger
Web: www.juhaszvin.hu
 
Cím: 3300 Eger, Kőlyuki pincesor 35.
Név: Juhász Péter és Juhász Attila
Tel.: 20-9268529
E-mail: juhaszvin@chello.hu
 

Virághegyi Bor - Németh Család Pincészete

A Németh Család pincészete 2000. óta van jelen a magyar borok világában. Borászatunk családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll az év egy szeletében. A borfeldolgozás egy része saválló tartályokban történik, de a pincészethez tartozik a Bezerédj család történelmi pincéje is, ahol a fahordós érlelés történik. A pince eredetileg 1842-ben épült, amelyet 2006-2007-ben újítottunk fel. Itt az érdeklődők részére lehetőség nyílik a piacon lévő boraink kóstolására, valamint a Szekszárd és környéki íz világban történő kis kalandozásra is.

Szőlőültetvényeink területe megközelíti a 20 hektárt, melybıő 15 hektár új telepítés. Tőkéinken többek között kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay fürtöket érlelnek a szekszárdi borvidéket melengető nap sugarai, melyekből vörös, fehér és rozé borokat egyaránt készítünk.

Boraink évről – évre nemzetközi (Challenge International du vin Bordeaux, Monde Selection Brussel,
Mundus Vini) és hazai borversenyeken egyaránt megmérettetnek, több arany, ezüst és bronzéremmel
öregbítve mind pincészetünk, mind a szekszárdi borvidék hírnevét.

Borvidék: Szekszárdi borvidék
Web:
https://viraghegyibor.hu/
Cím: Szekszárd, Csokonai u. 3, 7100
Név: Németh Gábor  tulajdonos, borász
Tel.:  (+3630) 999 5528
E-mail:  info@viraghegyibor.hu

 

Vándorok Társasága - Balatoni Borvilág

Balaton-felvidéki és somlói borok a Balatoni Borvilág válogatásában.
Nímfa-függők legyenek résen!

Csillagvölgy Pincészet (Gere-Schubert)

Facebook:http://www.facebook.com/gereschubert


Gere Attila és Schubert Vilmos 2010-ben közös pincészetet hozott létre Villányban azzal a céllal, hogy a borvidék nagyszerű alapanyagaira támaszkodva friss, gyümölcsös ám mégis tartalmas borokat hozzanak létre. A pincészet kínálatát kizárólag reduktív, acéltartályban elkészített könnyed, légies borok adják, melyeknek döntő többsége fehér- illetve rozé bor. A pincészet önálló márkanévvel és arculattal forgalmazza borait. 

Bernát Pince

Facebook: https://www.facebook.com/Bernat.Pince?fref=ts

A tolnai borvidék a Bernát családi pince által képviseltetik a fesztiválon. Könnyű fehérekben óriásit alakítanak, friss, zamatos és harmonikus boraik ár-érték arányban verhetetlenek. A kötelező Zöldveltelini és Sauvignon Blanc mellett haladó borisszák mindenképpen kérjenek a szenzációs Rajnai Rizlingből is!
 
 

14 hektáron termelt szőlőfajtáink: chardonnay, királyleányka, zöldveltelini, rajnai rizling, ezen felül gondos válogatás mellett vásárolunk helyi termelőktől szürkebarátot, kékfrankost, cabernet sauvignont , merlot,  s közülük évről-évre – függően az időjárási viszonyoktól – sikeresen emelünk ki egy fajtát, készítve belőle csúcstételt.
2010. Chardonnay, Székely Országos Borverseny, Arany minősítés
2012. Cabernet Sauvignon, I. Nemzetközi Rozé Borverseny, Villány, Nagyarany minősítés
2013. Merlot, Németek Országos Borversenye, Arany minősítés
2013. Szürkebarát, Székely Országos Borverseny, Arany minősítés, Hadikfalva bora
A megmérettetések típusa jól tükrözi, hogy munkánkban a kézművesség, a minőség – és nem a mennyiség – , valamint a hagyomány az érték.
Számunkra a bor tisztaság, lehetőség, barátság, és szerelem, mert ez a „Völgység íze”…

Borvidék: Tolna, Völgységi körzet
Web: www.bernatpince.hu 
Név: János Tibor, Dr. Szőts Viola, www.facebook/viola.szots
Cím: 7158, Bonyhádvarasd, Kossuth u. 31.
Tel.: +36-30-936-4777; E-mail: info@bernatpince.hu

Kontyos Borház

Bort nem csak szőlőből, de más, zamatos gyümölcsökből is lehet készíteni – a szegedi Kontyos Borház bűbájos gyümölcsborai is igazolják eme tételt. Kézműves módszerekkel, elsőrangú alapanyagból (szilva, eper, meggy, stb.) készítik borkülönlegességeiket, amelyeket a hazai és a nemzetközi versenyeken is számos díjjal tüntettek ki.
 

Munkánk során szem előtt tartjuk a tradicionális borkészítést, mely kiváló minőségű kézműves borokat eredményez.
Különösen fontos célkitűzés borászatunk számára gyümölcsboraink népszerűsítése a gasztronómia területén, hogy méltó helyet kapjon a desszertborok között.
Eddigi elismerésünk a 2012 es szegedi fesztiválon az édes meggyborunk ezüst érmet kapott, illetve a 2013-as gyulai nemzetközi gyümölcsborversenyen az eperborunk illetve a szilvaborunk aranyérmet kapott.
 
Borvidék: Szeged
Web: http://www.kontyos.hu/
Cím:  6773 Klárafalva, Kossuth u. 183.
Tel.: +36 20 349 2185
E-mail: kontyoskft@gmail.com

Kovács-Harmat Pincészet

Facebook:https://www.facebook.com/kovacsharmatpinceszet/?fref=ts

Villány legszebb arca, a szerethető nagyság borai. Elegancia, komolyság, komplexitás, érettség a maga tiszta formájában, túlzások és gőg nélkül. A Cabernet Franc 2008 a tavalyi fesztivál egyik legszebb bora volt, a könnyű vörösök kedvelői pedig kóstolják meg a Portugiesert!

 

Magyarország legdélebbi borvidékein működő családi gazdaság, mely az aranyat érő napsütésből a legtöbbet kapja, és ezzel hálálja meg boraiban a természet adta lehetőségeket. A Kovács-Harmat Pincészet az egyedülálló hangulatú Versend „Orás” (Orásje) pincefaluban készíti és mutatja be borait.
Borai a Pécsi borvidékre jellemző fehér borok és a Villányi borvidéken termett vörös borok. A Kovács-Harmat Pincészet szeretettel vár minden borkedvelőt a versendi „Orás”-ban található pincébe, ahol megkóstolhatják tájjellegű ételeinket és borainkat egy kellemes beszélgetés közben.

Pince: 7752 Versend, Pincesor 15.
Postai cím: 7761 Kozármisleny, Nárcisz utca 8.
Telefon, fax: +36 72 370-663
E-mail: info@kovacsharmat.hu

Léránt Pince

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Léránt-Pincészet-Badacsony/322829017788484?fref=ts

Észak-Balaton ugyancsak divatos régió, a Léránt Pince pedig a borvidék legnagyobb múltra visszatekintő borászatai közé tartozik: a család már a 19. század végén telepített szőlőket a területen. Léránt úr tiszteli a hagyományokat, a mai napig tradicionális módszerekkel dolgozik, szőlőben és pincében egyaránt.
 
 

Léránt Károly badacsonyi szőlőtermelő-borosgazda vagyok. A családunk a badacsonyi hegy D-Ny-i oldalán fekvő szőlőterületeken folytat szőlőtermelést és borkészítést, az 1880-as évektől.
A szőlőterületünket a család műveli kézi erővel és némi gépi segédlettel.
A boraink az ősi magyar szőlőfajtáinkból és az újfajta szőlőből is készülnek. Fő fajtáink az Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Zweigelt. A szőlőfeldolgozás a dédapám pincéjében történik, a régi fahordók és az új technológia összevonásával. A fahordóink 30-50 évesek, (mert jó fahordót és feleséget, ritkán cserél a borász.) Borainkat palackba és folyóborként is értékesítjük. A borkóstolásra és beszélgetésekre, a bor dicsőítésére a badacsonyi hegyoldalban, a Léránt Pince Radnóti utca 2. szám alatt van lehetőség.

A badacsonyi hegy dél-nyugati oldalán helyezkedik el szőlőterületük. Kis területen, 1,5 hektáron művelik a szőlőt. Elsősorban borfesztiválokon, kiállításokon népszerűsítik boraikat.
Ezüstérmes: Badacsonyi Olaszrizling 2004 / Léránt Károly
Ezüstérmes: Badacsonyi Rizlingszilváni 2004 / Léránt Károly
Borvidék: Badacsony
Cím:  8261 Badacsony, Radnóti utca 2.
Név: Léránt Károly
Tel.: +36 20 374-4595
E-mail: lerant.pince@gmail.com
 

Áts Károly - Balla Géza Pincészet

Facebook: https://www.facebook.com/atspince/?fref=ts

A Tokaj nagymesterei közé tartozó Áts Károly legendás dűlőkről (Szent Tamás, Betsek) szüreteli a szőlőt. A szemünk előtt kibontakozó hegyaljai reneszánsz egyik kulcsfigurája újraértelmezte és finomhangolta a helyi hagyományokat, munkájával utat mutatva más bortermelők számára.

 

 
Áts Károly
 
Nemrég még mindenki a Royal Tokajihoz kötötte Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, aki 2013 év elején elvállalta az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. főborászi megbízatását, s mellé elindította a családi pincészetet is.
 
Áts ennek a tájnak, éltető közegnek a szülötte. „Tokajiak vagyunk, most is ott lakunk. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor” – nyilatkozta korábban.  Vele kapcsolatban 2006 egyik igazi szenzációja volt, hogy az Egyesült Államok-beli Wine & Spirits magazin a világ legjobb borai között végzett kóstoláson a maximális 100 pontot adta az 1999-es eszenciának. Sem a tekintélyes szaklap, sem valamely neves borverseny történetében még nem fordult elő, hogy egy bort ilyen magas polcra emeltek volna. A készítője, Áts Károly Mád szerelmese. Jól ismer minden dűlőt, sőt sort is, és talán az sem túlzás, hogy a nagyobb kövekkel is közelebbi kapcsolatot ápol. A dűlőszelektált furmintról alkotott képünk, s ezáltal a minerális, száraz tokajiról kialakított nézetrendszerünk jelentős részben gazdagodott általa.

Balla Géza

Facebook: https://www.facebook.com/ballageza.pinceszet/?fref=ts

Az erdélyi kultuszborász pincészete visszatérő vendége a fesztiválnak. Iskolázott, karakteres, harmonikus borok születnek Balla úr birtokán, amelyek nagy örömünkre elsősorban kárpát-medencei fajtákból készülnek. Titkos tipp: kóstold meg a Sziklabor-sorozat Kadarkáját!
 
 

    Ménes kiváló talajadottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat! A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és a Kadarka  ma is cégünk kiváló borai. Vörösborainkat hagyományosan ászokhordóban érleljük. Alkalmazzuk a kishordós (barrique) érlelést is. Kitûnõ évjáratú borainkat több éves érlelés után értékesítjük.
    Fehérborainkat korszerûen, reduktív módon, hûtött erjesztéssel készítjük. Sajátosságunk a huszáros savgerinccel rendelkezõ Mustos Fehér, de szélesíti palettánkat a világfajta Sauvignon Blanc, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka,  a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olaszrizling.
Ménes érdekes, izgalmas szín- és ízvilága babonázza meg vendégeinket boraink kóstolásakor, mert a nálunk készült bor ”... szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”.
 

Mészáros Borház

Mészáros Borház (Szekszárdi borvidék)

http://www.meszarosborhaz.hu/

Petrény Pince

Facebook: https://www.facebook.com/Petrenypinceszet/?fref=ts

Az egyik legígéretesebb egri pincészet megmutatja, milyen hatalmas potenciál van a borvidékben: a mélység és az egyedi karakter mellett csiszoltság és elegancia jellemzi tételeiket. Széles szortimentjükben az ellenállhatatlan Bikavérek és a komoly vörösök (Padok, Bikavér, Kékfrankos) mellett pompás fehéreket is fellel az érdeklődő – rengeteg jóság lesz a pultban, érdemes összebarátkozni a pincészet képviselőivel!

Bock Pince

Facebook: https://www.facebook.com/bockandrollbor/?fref=ts

Hálátlan kihívás legendák árnyékában alkotni, Bock József pedig a legnagyobb hazai legendák egyike a borászat világában. Fia, Bock Valér azonban vállalta a kihívást, és saját ízlése szerint való, önálló arculattal rendelkező borokkal lépett piacra. Vagány, lendületes, fiatalos borokat rak palackba – nem csoda, hogy a Bock & Roll már debütálását követően slágerr vált!
 
A Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza.
Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás.
Napjainkban a sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Bock József felesége, Valéria korábban tanítóként dolgozott, de az egyre növekvő családi vállalkozás kedvéért felhagyott hivatásával.
Természetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek. Azaz elmondható, hogy a Bock márka mögött jelenleg a család 2 generációja képviselteti magát.

Borvidék: Villány
Web: www.bock.hu
Cím: 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Név: Bock József
Tel.: + 36 72 492 919
E-mail:  recepcio@bock.hu

First Ladies Wines

 
5 éj - 4 borvidék, 4 borászhölgye, 19 bora kerül bemutatásra négy női borász hozza el legkedvesebb tételeit a fesztiválra és mutatja be az érdeklődő szolnoki közönségnek.


Június 20. kedd
Babarczi Szőlőbirtok . Babarczi Zsuzsanna(Pannonhalma)

Június 21. szerda 
Posta Borház  - Posta Bori (Szekszárd)

Június 22. csütörtök
Karikahegy Pincészet - Takács Alexa  (Balatonfőkajár)

Június 23. péntek
Tokaji Zichy Szőlőbirtok – Zichy Anikó (Tokaj-hegyalja)


 

Fekete Borpince

Fekete Mihály Endre, a Fekete Borpince tulajdonosának hitvallása a borkészítésről:
 
"A családi hagyományokat követve, szüleim munkáját folytatva kezdtem el borokat készíteni. Kezdetben saját magam és családom részére állítottam elő a bort, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végeztem a munkám. Később a borkészítés választott szakmám és hivatásom lett, a pincészet kibővült és családi vállalkozássá nőtte ki magát. 

A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a hagyományok és a környezet iránti tisztelet, valamint a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozza meg. Borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. 

Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, a szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, bársonyos és tüzes borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket."


Borvidék: Szekszárdi borvidék
Web: https://feketeborpince.hu/
Cím: Szekszárd, Iván-völgy, hrsz. 9662.
Név: Fekete Mihály Endre  tulajdonos, borász
Tel.: +36309295732,
E-mail:  info@feketeborpince.hu
 

Bulyáki Pálinka ( Nagykörű)

https://hu-hu.facebook.com/BulyakiPalinka/
 
 
Sok év bérfőzés gyakorlatait ültettük át a kereskedelmi pálinkafőzésbe, így jelentek meg a piacon 2008-ban első palackozott pálinkáink. 
 
Nálunk a hagyományok a modern pálinkafőzés alappilléreivel vannak ötvözve.
 
A válogatott, egészséges magyar gyümölcsöket frissen dolgozzuk fel, a fermentációt precíz odafigyeléssel, irányított erjesztéssel végezzük.
 
A minőségi gyümölcscefrét tradicionális, kétlépcsős kisüsti rendszeren pároljuk, amely teljes egészében, a főzőüsttől, a páracsöveken át, az eprüvetta nyílásáig rézből készült.
 
Ma már igazi családi vállalkozásként működünk, amely biztosítja a hosszú távú, magas minőséget, hisz a vér és a név kötelez, mindenkinek saját érdeke, hogy Önök kimagasló minőséget tölthessenek a poharukba, így őrizve a magyar hagyományokat.
 
Célunk, hogy pálinkáinkra ne csak termékekként tekintsenek, hanem mint egy élmény, amelynek minden pillanatát élvezni kell, hisz az élet egy korty, s nem mindegy mivel töltjük meg poharunkat!

Panyolai Pálinka

Facebook: https://www.facebook.com/Panyolai/


A főzde Elixír termékcsaládja a legkifinomultabb és legnemesebb pálinkák közé tartozik, a tíz tételt számláló sorozatban mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő párlatot. A hagyományos módszerrel, eperfahordóban érlelt pálinkák mellett mézes pálinkák és ritka pálinkakülönlegességek is kóstolhatók a Pálinkaland kertben!

Bíbor Birtok

Egyszer volt, hol nem volt, a Tenkes Hegyen innen, a Magyar Tengeren túl, ott, ahol az aranyeke túr, volt egyszer nagyon régen, öregapám idejében egy király. Ennek a királynak vénségére született egy kisfia s egy kisleánya. Majd még egy. A többit el se merem mondani. Hű, az áldóját, ennyi gyermeknek új palota kellett!

Elindult hát a király a királyfiak útján. Sok utat bejárt már eddig is, sok sárkánnyal megvívott, de ekkora feladat biz’ nem szakadt még a nyakába!

Azt gondolta magában, kell egy hely a gyermekeknek, ahol örömmel nőhetnek, fejlődhetnek s megmutathatják, mit küldött velök a Teremtő a földre. Mert mondanom sem kell, mind más volt! Az egyik Csintalan, a másik Hírhedt, a harmadik Odaadó. 

A király lába alá odakanyarodott az út s ő rálépett, hogy keressen egy varázslót, aki gömbjében megmutatja neki azt a palotát, ahol ezek békében élhetnek egymással. Mert hitte, hogy országában akkor lesz béke és jólét, ha a gyermekei nem háborúznak egymással. Hitte, hogy mindegyik értékes. Hitte, hogy egymás javára válnak idővel. És másokéra is.

A Varázsgömb tündéri tájat mutatott: dombot, lankát, harsogóan zöld fák tengerét s benne egy gyönyörű palotát. Az egészet szinte kézbe lehetett venni és megsimogatni: a fák lombja apró bolyhokká zsugorodott, szinte csiklandozta az ember kezét. A Palotát szőlőskert vette körül s a pincében a palackból aranyozott csiripelés folyt. A lemenő Nap festette aranyra a csiripelést, bíbor színre a Palota tetejét. Szabadság és béke adta magát a királynak s a gyermekeknek.

A kőművesek és az ácsok ezt faragták bele a palotába. A Palota elkészült! Nőttek a királyfiak, értek a borok – Uram-Teremtőm, ezek egyre jobban hasonlítottak egymásra! És egyre jobban hasonlítottak magukra. Beértek szépen mindannyiónk örömére.

Egyre – másra érkeztek messzi földről a Királyok és vándorok, hogy megcsodálják a teljességet. A Király mindet jó szívvel látta s megmutatta, amit megmutathatott. Átadta, amit átadhatott. A többit a vendégekre bízta.

S amikor a legkisebb királyfi is elindult, hogy megtalálja, hogyan tudja saját élete kies hektárait nemes hektókká koncentrálni s megérlelni, a kemencéből már szállt a füst és sült a pogácsa a hamuban. Rájön vajon, hogy Isten áldása a kapcsolatokon keresztül érkezik? Mert akkor boldogan élhet, míg meg nem hal.

Ha nem hiszed, járj utána! Itt a cím: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő 3534. hrsz. s a telefonszám: +36203674131. Hívj fel, hogy a Sárkányt bezárhassam, mielőtt jössz!

Várlak!

https://www.biborbirtok.com/

Garden Hotel // Szászi Birtok, Bodri Pince

SZÁSZI BIRTOK

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodunk a Badacsonyi borvidéken. Területeink a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el.
Filozófiánk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyunk: értékállót és szépet alkotni, a környezetünk maximális tiszteletbentartásával. Éppen ezért vagyunk elkötelezett hívei a bio gazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Célunk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljük el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.
SZŐLŐFAJTÁK:
Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Furmint, Cserszegi Fűszeres, Ottonel muskotály, Csókaszőlő, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot noir.
Asztalfoglalás: +36 30 690 8808
Iroda, szállás: +36 30 255 1373
szaszibirtok@gmail.com
https://szaszibirtok.hu/
 
 
BODRI PINCE
 
„Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal.
Mindemellett megépítése során törekedtünk arra, hogy a szekszárdi tájba, Szekszárd meleg színeihez és tradícióihoz szervesen illeszkedjen. Pincénk és Optimus Éttermünk a szekszárdi lösz színét és melegét idéző bontott téglákból épült, a fedett terasz teteje és kerítése, sőt még a két tópartot összekötő híd is rusztikusan kidolgozott faszerkezetekből áll. A vendégtereket mindenhol a külső megjelenéssel teljes összhangot mutató, visszafogott, ízléses, rusztikus stílus uralja, melyben a fa dominál. Ez a stílus teljesen tudatosan azt sugallja, hogy itt, Faluhelyen falun vagyunk…
A 12 kupolás pincerendszerünk – amely elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének titulusát – 300-400 ember kóstoltatására, az étterem pedig 70-80 ember kiszolgálására alkalmas egyidejűleg.
100 hektáros birtokunkon nem csupán bor- és gasztroélményeket kívánunk nyújtani a turistáknak, hanem a pihenni vágyókról sem feledkezünk meg. A “szőlőhegyi romantika” jegyében 27 vendégszobát hoztunk létre, amelyekben egyszerre 65 vendég pihenhet meg az estébe nyúló borozgatások után. A vendégek fogadására helikopter leszállókat és parkolókat hoztunk létre, sőt lóval és a biciklivel is lehet már hozzánk érkezni, hiszen stílusos, akácból faragott “lókikötőkkel” és kerékpártárolókkal várjuk a sportos borturistákat.”
vendeglatas@bodribor.hu
BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00
https://bodribor.hu/

Kúcs Gyula Pincészete

KÚCS GYULA

"Kúcs Gyula ismert és fontos szereplője a borász szakmának, mivel a nevéhez köthető a villányi Sauska Pincészet és a birtok kiépítése, elindítása majd gyors csúcsra futtatása.
2002-től közel egy évtizedig szolgálta Sauska Krisztiánt birtokigazgatóként, majd visszatért gyökereihez Bólyba. Ez a baranyai kisváros nem csak az egykori Montenuovo család épített emlékeiről (kastély, park, mauzóleum) és a négyszáz pinceházból álló pincefaluról, hanem savas borairól is híres.
Kúcs Gyula nem is itt termeszti az alapanyagot, hanem Szederkényben, Siklóson és kicsiny területen Villányban. A borász új életében nem a prímszámú Sauska Cuvée-k határozzák meg a fő csapás irányt, hanem a gyümölcsösség és az élénk, de nem túlzó sav. Így a Chardonnay és az Irsai is Kamocsay Ákos legjobb formáját idézi: lendületes, illatos (természetesen különösen az utóbbi, ami mégsem megy át parfümbe), könnyed, egyenes vonalú, de nem üres. Azt mondjuk komoly tétel, holott ezt nagy vörösekre, érlelt, húsos fehérekre szoktuk mondani. De nem. Kicsúszik a szájon, hogy komoly, pedig vidám, ivásra serkentő, szép. Ilyen a Rozé és épp ilyen a könnyed vörös házasítás is. Kúcs Gyula a nagyobb vöröseknél is ezt az irányt tartja s ezzel ki is alakul a kép. Gyümölcsös, tiszta íz képű, eleven, élénk, jó kedvű történetek ezek a borok.
Kúcs Gyula 15 éves korában fél hektár szőlőt kapott ajándékul az édesapjától. Ma nyolc hektárt művel. Közben Sauskánál kitanulta a csúcstechnológiát, így a saját borászatát is ezzel az igénnyel rakta össze.
Jó borász, jó borok." (írta: Dlusztus Imre borszakíró)

Bóly, Máriahegy 52.
Telefon: +3620-988-1212
E-mail: kucsgyula@kucsgyula.hu
https://www.kucsgyula.hu/

Dukay Winery - Szerémség (Szerbia)DUKAY WINERY (Magyarkanizsa)

BOROK A SZERÉMSÉGBŐL
Kevés nemesebb borvidék köthető a magyar borászathoz, mint Szerémség. Megismerve a hely történetét, mindenki számára egy elfeledett világ tárul fel. Szerémség területe már az ókori Róma virágzó tartománya volt, Sirmium a Pannónia provincia részéhez tartozott. Probus, római császár itt engedélyezte először, hogy Itálián kívül is szőlőt termesszenek. A középkorban hazánk egyik legjelentősebb szőlő- és bortermő területe volt, Európa szerte ismerték a Szerémi vármegyét és borait. Egyenes a királyok asztalára került innen a bor.
„Boraink a múltat és a jövőt egyaránt képviselik. A Szerémség elfeledett borvidékén újra kiváló szőlő terem, a szőlőből pedig bort készítünk, ilyen egyszerű. Mégis van valami megfoghatatlan, valami varázslatos abban, ahogy az elfeledett múlt újra testet ölt a Dukay borokban.”

https://dukaywinery.com/
info@dukaywinery.com

Borháló // Borbély Pince

BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. 1981-ben telepítettük el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 23 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.
 
Szőlőültetvényeink a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el.
Nagy öröm számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012-2020 években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.
Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy
BORBÉLY TAMÁS lett “AZ ÉV BORTERMELŐJE” 2020-ban!
Tamás a 30-ik Év bortermelője Magyarországon és az első a Badacsonyi borvidéken.
A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig.
https://wineshop.borbelypince.hu/
 
Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19
+36 30 620 3624
info@borbelypince.hu
 

Kései Pince (Tokaj)

KÉSEI PINCZE
 
 
Szőlőterületeink
Szőlőink a tokaji Verebes dűlőben és a bodrogkeresztúri Dereszla dülőben helyezkednek el.
Összesen mintegy 1,5 hektáron gazdálkodunk.
 
A Verebes dűlőben több mint 30 éve gondozzuk furmintból, hárslevelűből és sárga muskotályból álló szőlőinket. A furmintot 1992–ben telepítettük, legfiatalabb szőlőnk pedig a 2004–ben ültetett sárga muskotály.
 
A Dereszla dűlőben családi örökségből származó furmintot, hárslevelűt és sárga muskotályt nevelünk.
 
Bor specialitásaink
Specialitásainkat, a páratlanul zamatos, szép kései szüretelésű borokat az adott szőlőfajta lehető legkésőbbi szüretelésével nyerjük.
 
A pince
A borászkodást 1981-ben házunk néhány négyzetméteres kis pincéjében kezdtem. 27 évvel később- az út hosszú volt, tele rengeteg tervvel és áldozatos munkával-2008-ban vált valóra a régi álmom, hiszen elkészült az új pince-borház.
 
A Kései Pinczét közel 1,5 évig ástuk és építettük saját kezeinkkel, míg végül elnyerte mai formáját. A pincében egyszerre 40 főt tudunk vendégül látni.
 
Szeretettel látom Önt és kedves családját, barátait a Kései Pincze egyedi borprogramján, ahol a borkóstoló és bemutató közben kulisszatitkokat is elárulok a szép boraink készítéséről.
 
 
Szabó István
pince-tulajdonos
Kései Pincze
3910 Tokaj, Csalogány út 23.
Kései Pincze
https://www.keseipincze.hu/kesei-pincze

Kővágó Pince

Abasár

Családi pincészetünk a Mátrai Borvidékhez tartozó Abasáron, a kővágói pincesoron található, mely 2013-ban családi örökségből került felújításra, illetve megalapításra egy fiatal testvérpár által.
Szőlőbirtokaink a Mátra-hegységtől délre elszakadó, vulkanikus kőzetű, a hegyek és az alföld találkozásánál lévő Sár-hegy déli lejtőin helyezkednek el. Az elmúlt 20 évben a szőlőterületek nagyságát jelentősen növeltük, ma már 30 hektáron gazdálkodunk.
A különleges mikroklímának és az ásványi anyagokban gazdag tufás kőzetnek köszönhetően – még kedvezőtlen időjárás esetén is –, kiváló minőségű szőlő terem ezen a hegyvidéken.
A borkedvelő vendégeinket a pince fölött kialakított borbemutatóban várjuk szeretettel, ahol a boraink mellé kézműves sajtokat, házi pogácsát és igény esetén egytálételeket kínálunk.
A borászat mellett a család több mint 10 éve foglalkozik szőlő szaporítóanyag termeléssel közel 5 hektáros törzsültetvényen, melyből gyökeres szőlőoltványt készítünk.
https://kovagopince.hu/
 

Szeleshát Pince

 .

Szabolcsi Házi Pálinka

.
KIEMELT TÁMOGATÓINK
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Emberi Erőforrások Minisztériuma Szolnoki Városfejlesztő Zrt Kulturális és Innovációs Minisztérium
TOVÁBBI TÁMOGATÓINK
McHALE K-Projekt HCA Alföldfa Hangfoglaló program I love szolnok Aktív Rádió Tali Fish Szolnoki Sportcentrum Petőfi Kulturális Ügynökség Stadler